www.fretex.no

Fretex og miljø

dame attføring  t-skjorte klær tøy sortering LO-media
Fretex er svært bevisst sitt miljøansvar. Et grunnleggende verdisyn i Frelsesarmeen er å ta vare på skaperverket.

Nordmenn donerer så mye som over 16 tusen tonn med tøy og flere tusen tonn med møbler til Fretex hvert år. Disse gavene kommer til nytte, for det å forlenge tingenes levetid er et godt miljøtiltak.

Formålet til Fretex er å jobbe for et bedre miljø, og vi tar til orde for et moderat og fornuftig forbruk. Vi støtter derfor opp om shoppestopp! Mange som praktiserer det i kortere eller lengre perioder, forteller at de sparer både tid og penger, samtidig som de lever like godt som før.

Slik arbeider vi med miljøet

Fretex arbeider ut fra prinsippene i avfallshierarkiet, der det øverste nivået handler om å kjøpe mindre – rett og slett å produsere og forbruke mindre. Vi i Fretex oppfordrer alle til å tenke seg godt om før de handler. Trenger du egentlig noe nytt? Og når du først handler, kan du velge gjenbruk? Eller kjøpe varer som lever lenge? Er varene produsert på en forsvarlig måte? En smart forbruker tenker gjenbruk og konsekvenser av handlingene man gjør.

Videre i avfallshierarkiet finner vi følgende prinsipper:

Gjenbruk: I Fretex gjenbruker vi mest mulig, noe som skjer både gjennom salg og ved utdeling via Frelsesarmeens hjelpetiltak. I Norge finnes det 50 Fretexbutikker og en nettbutikk. Det som ikke lar seg selge i Norge, selges til andre land og blir gjenbrukt der. Det er Fretex International som tar seg av eksporten ut fra en egen Code of Conduct.

Materialgjenvinning: Klær og andre varer som er hullete eller ødelagte kan brukes til å lage nye produkter. Ved våre redesign-avdelinger blir ødelagte pledd til fine vesker, slitte skinnjakker blir til sminkepunger, duker blir til oppvaskhåndklær og gamle bøker får ny innmat med blanke ark, og blir til notisbøker. Ødelagte tekstiler blir også brukt til pussefiller, som selges til industrien og i mindre pakninger i Fretex-butikkene. Ødelagte tekstiler kan i tillegg males opp og brukes i isolasjon, pluss at det kan bli til ny tråd. Slik produksjon har vi ikke i Norge.

Energigjenvinning: Når det ikke er mulig å materialgjenvinne, er energigjenvinning siste nivå. Tekstilene varmer litt og gjør sånn sett nytte for seg. I Norge er det deponiforbud for tekstiler.

Her kan du lese Fretex sin rapport om Miljø og samfunnsansvar

Tekstilenes miljøreise

I illustrasjonen under ser du hvor og hvordan Fretex jobber med klærne. Vi har omlag 70 biler som henter klærne i Fretex-boksene. Noen gaver kommer også med Posten, i Fretexposer (som du får hos Posten).

Vi har tre store anlegg for sortering og ferdigstillelse til butikk. På mindre steder skjer sortering av varer og utvalg til butikk på mindre sorteringsanlegg eller bakrom. Klærne sorteres ut fra trender og hva vi tror våre kunder vil ha. Frelsesarmeen henter klær og andre varer på disse anleggene.

Det skal være en god opplevelse å besøke Fretex-butikkene, så her blir varene presentert på best mulig måte. Vi kan lokke med nye varer hver dag, og invitere til skattejakt. Kundene må enkelte ganger bruke litt lenger tid i noen butikker, noe de tar med godt humør!

Det som selges i andre land går til nye sorteringsanlegg før det distribueres ut til butikker. I mange land er det helt vanlig å handle brukt. Det å sortere og selge disse varene, skaper også mange verdifulle arbeidsplasser. Produksjon av tråd og isolasjonsmateriale av ødelagte tekstiler skjer også i utlandet.

 

 

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter?