www.fretex.no

Personopplysninger på avveie

Oftere og oftere skjer det dessverre at personopplysninger og personnummer kommer på avveie.

Det kan skje på mange måter alt fra hacking av mobil eller data, innbrudd, hentet ut fra en mobil/PC som ikke er blitt sikkert destruert eller manglende rutiner hos en bedrift. Slike opplysninger kan bli misbrukt og i verste fall ende med ID tyveri.

Mange bedrifter sitter med mye personopplysninger og personnummer om sine kunder, og enkelte tar også kopi av førerkort/legitimasjon o.l. (f.eks.  en bilbutikk eller bilutleie)

Har ikke disse bedriftene skikkelig rutiner for sikkerhetsmakulering, kan det skje at det kommer på avveie. Med jevne mellomrom har det dukket opp i media om personopplysninger fra etater/bedrifter er blitt funnet på fyllinga eller ved en åpen søppelkonteiner.

Enkelte kriminelle har også basert seg på å stjele fra ulåste postkasser, og på den måten klart å ende opp med personopplysninger som kan misbrukes.

De fleste personer tenker ikke over at opplysninger/bilder i en gammel brukt mobil eller PC kan hentes frem igjen av en datakyndig person, selv om den er slettet/formatert.

Det finnes både programmer og metoder for sletting, men det eneste som er 100% sikkert, er sikkerhetsmakulering av enheten.

Mange gir en utrangert PC videre. Det er viktig for miljøet at brukbare ting blir brukt videre, men det anbefales da å ta ut den gamle harddisken og få den sikkerhetsmakulert. Det er høy datakunnskap blant mange mennesker.

Smarttelefoner er noe de fleste er i besittelse av i dag. Smarttelefoner er som en liten datamaskin, med mange muligheter og apper. Det tar under 30 sekunder å hacke en smarttelefon. Ofte uten at eier av telefonen er klar over det. Ikke alle app- utviklere er nøye nok med sikkerheten, så en kan også hackes via apper.

Det er sjelden at en hører noe særlig om dette. Antagelig synes mange det er flaut å si at de er blitt utsatt for det.

Bevisstgjøring av problematikken er viktig. Det er viktig for at folk skal bli klar over faren for hacking via mobil. Et godt råd er å ikke ha wifi aktivert på mobilen, med unntak av når en er inne på jobb eller hjemme. Virus og hacking kan også komme via en link på sms. Det er viktig å ikke åpne slike ting en er usikker på.

Mobiler bør også sikkerhetsmakuleres. Selv om mobilen er satt tilbake til fabrikkinnstilliger, så ligger opplysninger og bilder «gjemt» i programvaren. Salg av brukt brukt mobil på nettet, eller å kaste gjenvinningsstasjoner er dermed ikke trygt. Mange gjenvinningsstasjoner sliter med gjester utenom åpningstid, og det skjer også at folk plukker med seg ting når de er på gjenvinningsstasjoner for å kaste noe.

*
*
*
*

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter?