Meny
 
||||

"Virkeligheten?"

En fotoutstilling om å være i psykose av Erlend Gade, i samarbeid med Helse Bergen sitt lavterskeltilbud TOPS (Tidlig Oppdagelse av Psykose) og Galleri VOX.


Åpningstider: torsdag - fredag 14 - 18 / lørdag - søndag 12 - 16 (siste visningsdag er søndag 3. oktober)

«Virkeligheten?» er en fotoutstilling basert på innenfraperspektivet av å oppleve psykose. Det kan være veldig ulikt hvordan den enkelte opplever å ha en psykose, men det som er felles er å oppleve en virkelighet som ikke andre opplever, og som andre ikke kan korrigere. Fra utsiden kan psykose oppfattes som en virkelighetsfjern tilstand. Men virkeligheten er reell for den rammede. Slik kolliderer ofte innenfra- og utenfraperspektivet. Utstillingen har som formål om å vise utenforstående hvordan virkeligheten kan føles og oppleves for en person i psykose.

Utstiller er Erlend Gade, 24 år, født og oppvokst i Sandefjord, bor i Oslo. Gade har hatt omfattende interesse for fotografi i mange år, og har de siste årene tatt fotografimediet som sin jobb. Han har nå laget en fotokunstutstilling om et tema som står ham veldig nært:

«Jeg opplevde å gå i psykose da jeg var nitten år gammel, og har siden den tid hatt et sterkt og trøblete, men likevel interessant forhold til tilstanden. Den har preget meg sterkt gjennom årene, og har absolutt gjort meg til den jeg er i dag. Samtidig har den hjulpet meg i å skape masse! Jeg lever med den velkjente sykdommen schizofreni og det er derfor jeg har valgt å lage nettopp dette prosjektet. «Virkeligheten?» er en utstilling om hvordan psykose kan føles og oppleves for den rammede. Utstillinga er ikke kun for rammede, pårørende eller fagfolk, men et innsyn i denne verden for alle. Jeg ønsker å kunne gi folk et innblikk i hvordan en psykose kan oppleves. Og ikke bare at det kan være vondt og vanskelig, men at det også kan skape drivkraft, kreativitet og innsyn.»

Vi i TOPS var så heldig å få se noen av Gades bilder og ble umiddelbart grepet av dem. Vi tror at bildene kan gi gjenklang hos ungdom med psykosesymptomer da de skildrer en opplevelseskvalitet som kan være vanskelig å beskrive med ord. I tråd med nasjonalfaglige retningslinjer for psykoselidelser er TOPS opptatt av å spre informasjon og kunnskap om psykose, samt å redusere stigma knyttet til dette. Ulike opplysnings- og informasjonskampanjer er et viktig virkemiddel for å redusere varigheten av ubehandlet psykose. Derfor inviterte vi Gade til et samarbeid som nå har munnet ut i denne utstillingen hos Galleri VOX i Bergen.

Visningsperiode 23.09.-26.09, 30.09-3.10.2021