www.fretex.no Fretex logo print

Barna viser vei med miljøtiltak

butikk varer dame baby barn kunde interiør
Barnas Miljødag går av stabelen lørdag 23.januar på Union Scene i Drammen.

- Det går ikke an å sitte og fortelle hva man skal gjøre og sette mål, man må heller handle! sier miljøagent Kaia på 12 år.

Bredt samarbeid for et bedre miljø

Barnas Miljødag preges av praktisk handling. Barn kan være med på alt fra redesign til meitemarkkompostering! Fra scenen blir det moteshow og forestilling.

Arrangementet er et stort samarbeidsprosjekt mellom bedrifter, kommunen og innsamlere. Målet er å sette søkelyset på barn og miljø, og bidra til mer gjenbruk og gjenvinning.

- For oss er det viktig å sette fokus på hva vi kan som er best for jorda vår og naturen vår, også ovenfor de yngste. Derfor vil vi lage en morsom dag for barn og familier under Klimafestivalen som er rettet mot gjenbruk, bærekraft og gjenvinning. Jeg tror barna spesielt kan relatere seg til miljøutfordringer fordi barn elsker å være i og undre seg over naturen, sier kulturkonsulent i Drammen kommune, Linn Silje Rohdin Nyhuus

Kan egentlig meitemark sitte opp ned?

I forestillingen ”Kan meitemark sitte opp ned?” er en klovnete soloforestilling om Bjarne på 5 år. Han digger meitemark og vil gjerne lære masse om den. Forestillingen ligger i grenselandet mellom teaterforestilling og fysisk standup for barn.

Det ekte meitemarker kommer også til Union. Alene Alemu Tesfamichael jobber til vanlig på Lindum med ulike eksperimenter og forsøk knyttet til meitemark. Meitemark er uhyre viktig i økologisk landbruk. Meitemarker har to egenskaper som er veldig bra for jorden, det ene er at de konverterer avfall til kompost, den andre at de tilfører jorden luft og struktur. Når man bruker meitemark i kompostering kalles det vermikompost.

Barna lager sine egne redesign-produkter

- Redesign av gamle og kjære ting skaper sterk tilknytning til tingene, og gjør at vi beholder dem lengre. Lengre bruk av tekstiler er et sentralt virkemiddel i kampen mot forsøpling og rovdrift på naturen, sier markedskoordinator i Fretex Øst-Norge, Tone Graffer.

Fretex Redesign har siden 2005 utviklet ny design av brukt tøy og andre materialer. De har blant annet laget «nye» notatbøker av bøker ingen gidder å lese lengre. Disse notatbøkene selges i Fretex butikker og bokhandlere. På Barnas Miljødag får den yngre garde lære hvordan de kan gi gamle bøker nytt liv.

Fretex har også med et utvalg gamle tallerkener og glass, og inviterer til å lime sammen ymse deler til stettefat.

Sy klær til dokker og kosedyr

Thea Temte slår et slag for håndverket og tar med seg sitt populære sy-verksted fra Solbergelva. Alle kan lære å klippe og sy klær til dokker og kosedyr. Kjennskap til håndarbeid er en forutsetning for å kjenne igjen kvalitet i tekstiler. God kvalitet forlenger plaggets levetid og er vesentlig for å redusere ressursbruk pr. produsert plagg.

Moteshow med hestehaler og retrokjoler

Retropiken vil i samarbeid med Fretex lage moteshow med hestehaler, hansker og retrokjoler i kjent stil. Barneklær av god kvalitet tåler mye mer bruk enn man rekker før barna har vokst fra dem. Gjenbruk er dessuten et must for miljøet og har lange tradisjoner i vår kultur. Retropiken er ellers å møte i butikken Unionville som selger vintageklær på Grønland

Fakta

  • Lørdag 23. januar (12:00 – 15:00) på Union Scene i Drammen.
  • Arrangører: Fretex i samarbeid med Interkultur Drammen kommune og Retropiken.
  • Andre samarbeidspartnere: Thea Temte / Stiftelsen Verkstedet Solberg Spinderi, RfD og Debio
  • Arrangementet er en del av Klimafestivalen 112 §, og det er gratis for hele familien.
  • For mer info og høyoppløselige bilder, kontakt Katarina Grønmyr på mail eller telefon 92 806 810

 


 

Fant du det du lette etter?