www.fretex.no Fretex logo print

En dag for solidaritet og ansvar

Rusfri dag
Fredag 8. juni var det Rusfri dag. Da oppfordret Frelsesarmeen folk til å holde seg rusfrie for å vise solidaritet med dem som lider av eget og andres rusbruk. I år ble fokus rettet mot voksnes bruk av alkohol sammen med barn.

− Å være beruset oppfattes av mange som uskyldig. Likevel reagerer mange barn negativt på alkoholbruk lenge før det kalles fyll, sier Knut Haugsvær, leder for Frelsesarmeens rusomsorg.

En dag for solidaritet og ansvar
Frelsesarmeen ønsker å rette fokus mot at rusfrihet også er frihet fra skade og utrygghet, og vil at dagen skal være en dag for solidaritet og ansvar. Flere andre organisasjoner støtter dette. Blå Kors, Actis, Juvente, Retretten og IOGT markerer også dagen. Det er andre året Rusfri dag arrangeres og i år støtter Helsedirektoratet kampanjen økonomisk.

Ingebrigt Steen Jensen, Line Verndal, Åge Aleksandersen, Julie Maria Dahl og Sven Nordin er ambassadører for Rusfri dag
− Alkoholmisbruk er det største samfunnsproblemet i Norge. Det finnes knapt et menneske som i løpet av livet ikke kommer i nærkontakt med det. Derfor støtter jeg 8. juni som en rusfri dag, sier Ingebrigt Steen Jensen.

Sammen med Line Verndal, Åge Aleksandersen, Julie Maria Dahl og Sven Nordin er han ambassadør for Rusfri dag.

90 000 barn i Norge har foreldre som misbruker alkohol
Folkehelseinstituttet anslår at så mange som  90.000 barn i Norge har foreldre som misbruker alkohol. Tar man med foreldre som har et risikabelt forbruk, kan man doble tallet. SIRUS anslår at mellom 50.000 og 150.000 barn bor sammen med foreldre med et risikofylt alkoholforbruk.

Intensjonen med denne kampanjen er å få foreldre til å tenke over eget alkoholkonsum i samvær med barna sine. Barneombud Reidar Hjermann støtter budskapet, og mener at voksne bør være varsomme med alkohol når barn er tilstede.

− Av og til passer det dårlig å drikke. Vurderingsevnen og impulskontrollen svekkes hos den som ruser seg på alkohol. Når voksne ter seg slik, blir de uforutsigbare og annerledes, og barnas følelse av trygghet blir svekket. Barn ønsker å kjenne igjen de voksne de er sammen med, sier Hjermann.

Rusfri dag markeres i hele landet - også i Fretex-butikkene

Fredag blir det markeringer i små og store byer i Norge, i regi av de mange virksomhetene i Frelsesarmeen og Fretex-butikker, samt de andre organisasjonene. Folk vil få blant annet god drikke, brosjyrer med sterke historier, oppskrifter på alkoholfrie drikker og musikk.

 


 

Fant du det du lette etter?