www.fretex.no Fretex logo print

Hvordan fikse jeansen du ikke lenger bruker?

Marte
Den beste måten å drive med redesign er å gjøre det selv, da kan du bruke materialer som du har et forhold til, og som gjør at du blir ekstra glad i resultatet.

Siden 2005 har Fretex drevet med redesign, hele tiden har vi i samarbeid med en rekke kreative Fretex-fans delt idéer og oppskrifter med kunder og givere. Denne gangen er det Fretexer og radiovert Marte Bratberg som bidrar med tips til å fikse jeans.

Produksjon av et par jeans krever like mye vann som en norsk gjennomsnittsfamile bruker i løpet av en måned. Det gjelder å holde jeansen i omløp så lenge som mulig.

- Jeg har redesignet mine slitte og ødelagte favorittjeans sammen med Fretex. Disse kan du få kjøpt i nettbutikken til Fretex nå. Eller så kan du bare følge oppskriften og sy dine egne. Jeg er en #fretexer ✌🏼#gjenbruk @fretexnettbutikk, sier Marte.

Sprett opp jeansen i sidesømmen, litt mer enn høyden på «lappen». Lappen må klippes minst to cm større enn den ferdige størrelsen, både i høyden og i bredden, gjerne mer så har du litt ekstra hvis du er mer omtrentlig enn nøyaktig.

Nål fast «lappen» rette mot rette, og sy den fast tvers over låret, brett lappen ned og brett inn 1 cm langs den indre bensømmen. Brett inn, og nål fast lappen i nederkant også.Begynn øverst ved den indre bensømmen og sy lappen fast enten med rettsøm eller zig-zag. Sy lappen fast i nederkant også. Jeg liker å bruke sømmer som allerede er der.Hvis stoffet i jeansen er tynnslitt eller hullete under lappen, sy noen sømmer over det tynnslitte feltet eller langs kanten av hull, så slepper du at tærne setter seg fast i hullet når du tar på deg buksa.Siste punkt er å sy sammen jeansen og lappen i sidesømmen, se hvor bretten etter den opprinnelige sidesømmen er og nål fast. Se etter om den opprinnelige tråden fremdeles ligger inne i bretten og sy i samme spor slik at merkene etter vask og slitasje kommer på riktig sted også ved den nye sømmen.

Sett på Juan Atkins’s Dreammaker og finn ut hvilken topp du skal ha til verdens aller kuleste bukse, som du har fikset selv.

 


 

Fant du det du lette etter?