www.fretex.no

Hva vet du om nettvett?

Tenker du noen gang over hvordan du bruker internett, enten det er på mobil, PC eller nettbrett? Det er mange grunner til å være smart når du bruker nett, og lære såkalt nettvett.

Nettvett betyr ganske enkelt at du vet hvordan du skal oppføre deg når du bruker internett, noe som er spesielt viktig i dagens digitale samfunn – og det gjelder både unge og voksne. Det blir stadig flere yngre som bruker tiden sin på internett, og voksne bør derfor være et godt forbilde.

Nettvett handler om å være litt kritisk ved bruk av internett, og vite litt om hvilke nettsider som er trygge å bruke, hvilke du bør unngå helt, og hva du bør legge ut av bilder og egne meninger.

Kjenner du til nettvettreglene?


Det finnes noen enkle huskeregler som hjelper deg å bruke internett på en trygg måte, nettvettreglene*:

  1. Følg rådene for sikker pålogging. Dette innebærer å lage unike og sterke passord for alle brukerkontoene dine. Aktiver to-trinnsbekreftelse der det er mulig.
  2. Sørg for at operativsystemer, programmer og apper er oppdatert. Det gjelder alle enhetene dine.
  3. Sikkerhetskopier de viktigste filene dine jevnlig, på alle enheter. Bruk gjerne en skytjeneste som gjør dette automatisk, i tillegg til en ekstern harddisk som du oppbevarer adskilt fra datamaskinen din, på et trygt sted.
  4. Sørg for at brannmur og antivirus er aktivert. De aller fleste operativsystemer har dette innebygd, men du må selv forsikre deg om at det er skrudd på.
  5. Vær obs på svindel. Tenk deg om før du klikker deg inn på en lenke du mottar via epost eller sms, og unngå å legge inn personopplysninger på siden du kommer til. Har du forventet meldingen og ser den troverdig ut? Dersom meldingen spiller på følelser som frykt eller fristelser er det et kjent tegn på svindelforsøk.
  6. Hva deler du om deg selv? Tenk over hvordan du fremstiller deg selv på sosiale medier. Vær bevisst på hva slags informasjon du deler og forvent at alle kan se det. Du kan heller ikke legge ut ting om andre uten at de først har godkjent det.
  7. Vær åpen om trusler og farer. Rapporter alltid hendelser, trusler og sikkerhetsbrudd du opplever på arbeidsplassen, og anmeld alltid datakriminalitet til politiet. Husk at åpenhet sprer kunnskap og trygghet.
  8. Oppfør deg som en venn. Vær kritisk til hva du selv legger ut, og publiserer kun ting du kan stå inne for eller som du ville sagt ansikt til ansikt. Blir du uthengt eller trakassert bør du ta et skjermbilde som bevis, og hvis noen oppfører seg dårlig mot deg bør du blokkére og rapportere dem.
  9. Ikke fall for fristelser. Dersom det virker for godt til å være sant, er det gjerne det. Ikke la deg lure av henvendelser som gir deg produkter som nesten er gratis eller at du skal motta store pengebeløp mot at du oppgir personlig informasjon.

Hva er konsekvensene av dårlig nettvett?


Dersom du er ukritisk til hva du skriver og deler på internett, kan du komme til å angre dypt på det. Bilder, videoer eller andre ting du ikke vil at noen skal se, vil være vanskelig å bli kvitt så fort det har havnet på internett. Det gjelder også uheldige uttalelser du publiserer uten å tenke deg om.

Slike ting kan slå tilbake på deg dersom du for eksempel skal søke jobb. Du risikerer at en arbeidsgiver ikke tar deg seriøst.

Husk å være mot andre som du vil at andre skal være som deg, vær kritisk til mennesker du ikke kjenner i virkeligheten og vær kritisk til både nettsider og unike tilbud du mottar. Sett deg inn i nettvettreglene. Skulle du likevel havne i uheldige situasjoner på nettet, er det viktig at du lærer av det slik at du unngår det til en annen gang.


*Kilde: https://nettvett.no/nettvettreglene/

Ta kontakt gjerne kontakt hvis du har spørsmål om sikkerhetsmakulering

*
*
*
*

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter?